Культура та мистецтво Новоукраїнщини         

    Четвер, 28.03.2024, 22:03  

                                    

                               

                          Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Головна | | Мій профіль | Вихід

Головна » 2011 » Липень » 7 » Галузь «Культура і туризм»
08:54
Галузь «Культура і туризм»
          Роботу галузі культури  в Новоукраїнському районі забезпечують  72 заклади.: 34 клубних  заклади, 34 бібліотеки,  2 школи естетичного виховання, 2 музеї історії.
            Діяльність галузі здійснюють 221 працівник, в т.ч. 176 спеціалістів.

   Заклади культури району докладають  багато зусиль для забезпечення виконання поставлених планових завдань, намагаються  бути цікавими та потрібними  своїй громаді. Послугами 34 бібліотек району користуються  щорічно близько 20300 читачів ( більша половина населення району), яким було видано майже 400 тисяч різних документів: книг, брошур, журналів, газет, матеріалів з Інтернет. Щорічно  в клубних закладах проводяться близько  1200  масових заходів. В районі працює  256 - клубних формувань, в тому числі: любительських об’єднань, клубів за інтересами – 71 , аматорських колективів – 169, із них 16 із званням  «народний».

Культпрацівники Новоукраїнщини поряд з традиційними заходами постійно удосконалюють зміст і форми культурно - дозвілевої діяльності.

Колективи району постійні учасники  та переможці  фестивалів та конкурсів: «Театральна весна Кіровоградщини», «Калиновий спів», «Паросток», Всеукраїнському  фестивалі сучасної пісні та популярної музики «Червона рута,  Міжнародному фестивалі автентичного фольклору «Дорково – 2010» в Болгарії,  святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти»,  обласній виставці "Майстри степової Новоукраїнщини",  «Кращий читач року»

Співпраця з органами влади та громадськими організаціями району  дає вагомі результати. Поліпшилась матеріально - технічна база закладів культури та її стан, залучаються позабюджетні кошти, забезпечено комфортні умови обслуговування. До комплексної програми розвитку Кіровоградської області « Центральний регіон – 2015», включено питання обстежень технічного стану та паспортизації будівель закладів культури району, поліпшення технічного стану будівель, проведення ремонтних робіт, забезпечення матеріально-технічної бази,  зв’язку, освітлення, теплопостачання.

За рахунок спонсорських та позабюджетних надходжень значно  покращилась матеріально-технічна база цілого ряду закладів культури: сценічні костюми,  музичне обладнання, кошти на поїздки на фестивалі загальною сумою 41 тис. грн. – стало вагомим доповненням до бюджетних коштів на розвиток та підтримку  галузі культури.

Планом заходів по виконанню програми «Центральний регіон – 2015 в 2010 -  2011 році передбачено:

    -    Капітальний ремонт районної бібліотеки для дітей (2010 р) – 270,6 тис.

        грн. (виконано)

    -    Ремонт фасаду ЦПК «Ювілейний» - викладка тротуарної плитки – 250,4

        тис. грн. (2010 р)  - (виконано)

    -   Поточний ремонт ЦПК «Ювілейний (2010 р) – 80,0 тис. грн.

        (виконано)

    -   Заміна вікон ЦПК «Ювілейний»  (2010 р)  - 46,6 тис. грн. (виконано)

    -   Ремонт Рівнянської ДМШ (2010 р) – 40,0 тис. грн. ( виконано)

    -   Поточний ремонт районної дитячої  бібліотеки (2010 р) – 98,5 тис. грн. (виконано)

-         ремонт покрівлі та приміщення Рівнянської ДМШ (2010 р)– 40,0 тис. грн.

        (виконано)

-         Капітальний ремонт районної бібліотеки для дітей (2011 р) – 299,0 тис. грн. (виконано 183,5 тис. грн.)

-         поточний ремонт райдитбібліотеки – 80,0 тис. грн..

-         капітальний ремонт ЦПК «Ювілейний» - 174,1 тис. грн..

-         поточний ремонт ЦПК «Ювілейний» - 99,0  тис. грн. ( виконано 6,8 тис. грн..)

-         по Новомиколаївській с/раді: капремонт СБК – 80,0 тис. грн.;матеріально – капремонт, технічне забезпечення сільського клубу та наповнення бібліотечного фонду та комп’ютеризація бібліотеки в с. Петрівка на загальну суму 130,0 тис. грн.

-         поточний ремонт Новоукраїнського районного музею Трудової Слави с. Комишувате – 95 тис. грн.. (виконано)

-         ремонт пам’ятника в с. Семенасте – 8,0 тис. грн.. (виконано)

-         ремонт приміщення для сільського клубу в с. Ульянівка – 20,0 тис. грн.

-         капітальний ремонт Кропивницького СБК – 20,0 тис. грн.

-         капремонт СБК та бібліотеки в с. Помічна – 50,0 тис. грн..

-         капремонт покрівлі Приютівського СБК – 50,0 тис. грн..

-         ремонт Рівнянського приміщення СБК та опалювальної системи  - 20,0 тис. грн..

-         ремонт покрівлі СБК в с. Шишкине – 20,0 тис. грн.

За рахунок сільських бюджетів та коштів господарств  зроблено капітальні та поточні  ремонти сільських закладів культури на 370 тис. грн..

Бібліотеки району вийшли на якісно новий рівень обслуговування користувачів. Перемога нашого району в І раунді програми «Бібліоміст» дала можливість  читачам 8 бібліотек району мати вільний безкоштовний доступ до Інтернету, нові бібліотечні послуги. В рамках проекту ми отримали 15 комп’ютерів, 4 принтера та мережеве обладнання до них, на загальну суму  -  76948  грн.

Продовжується  робота над реалізацією проектів та програм, оновленню  та наповненню сайту центральної районної бібліотеки, розширення її інформаційного потенціалу.   Проект «Мій комп’ютерний світ», створений на конкурс мікропроектів, оголошений ОЖІС також серед переможців.

Центральна районна бібліотека приймала  виїзне засідання  Всеукраїнської конференції директорів обласних бібліотек «Бібліотеки для юнацтва – від інформації до знань», що свідчить про високу оцінку діяльності районної бібліотеки та рівень її роботи.

Обласний конкурс «Краща сільська бібліотека» виявив номінанта і в нашому районі. Завідуюча Помічнянською сільською бібліотекою стала переможцем в номінації «Краща сільська бібліотека по обслуговуванню користувачів – дітей».

На достатньо високому рівні проводиться передплата періодичних видань та поповнення бібліотечних фондів. Щорічно близько 35 тис грн. з місцевих бюджетів  виділяється саме на ці потреби.

Новоукраїнська дитяча музична школа є основою мистецької освіти, сферою, де закладаються передумови збереження національної духовної спадщини і формується естетична культура дітей та молоді.

Напрямки діяльності: підготовка  для майбутньої професійної діяльності та естетичне виховання дітей та молоді.

В Новоукраїнській ДМШ навчаються 230 учнів.

Хореографічний ансамбль  «Намистечко» неодноразовий переможець конкурсів: Міжнародного фестивалю «Майбутнє Європи» та  Всеукраїнського фестивалю «Сонячний зайчик».

За час дії програми «Центральний регіон – 2015»  для музичної школи придбано музичні інструменти та ноутбук на загальну суму 10 тис. грн..

Краєзнавчий музей Новоукраїнського району знаходиться в Центральному Палаці культури "Ювілейний". Зроблено якісний ремонт приміщення музею, створено оптимальний світловий та температурно - вологісний режим в зимовий період.

Музей налічує 2059 предметів основного фонду. Виставки та експозиції розміщуються в 4-х експозиційних залах. В них відображається історія залюднення теренів Новоукраїнщини в період землеробської колонізації краю, другої половини XVIII – на початку ХІХ століття, трагічні і героїчні сторінки радянського часу, Великої Вітчизняної війни, період сучасного становлення української державності в Новоукраїнському районі.

На протязі року музей відвідує близько 2500 відвідувачів. Музей є хранителем та популяризатором історичної пам'яті, методичним центром музейної справи в районі. Із музеєм співпрацюють краєзнавці та самодіяльні митці – любителі які систематично виставляють свої роботи у виставково – експозиційному залі музею.

В районі діє 8 громадських, музеїв відкриваються нові, як наприклад в с. Новомиколаївка, при дитячому юнацькому центрі, у с. Помічна та при школах району. У І півріччі 2011 року проведено ремонт музею "Трудової слави району" в с. Комишувате. який вже приймає відвідувачів.

Новоукраїнщина має значні рекреаційні ресурси, порівняно густу сітку автодоріг, зручне географічне положення (Центральна Україна), що у поєднанні з наявністю пам'яток історії та культури, музейної мережі в регіоні відкриває можливості розвитку рекреаційного туризму.

У районі є 5 природних заповідних територій місцевого та загальнонаціонального значення.

Розроблено туристичні маршрути: "Золотими стежками Ексампею", "Глодоські скарби" , інвестиційний проект облаштування туристичного маршруту "Золотими стежками Ексампею".

В районі надаються послуги з сільського зеленого туризму. Такі послуги надає житель м. Новоукраїнка – Наку Петро Спиридонович (вул.. Петровського, 62).

Переглядів: 1207 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0